Uitleg, tips en wat ik voor je kan doen

De vijf natuurgerichte principes

  1. energie
  2. prikkeloverdracht
  3. drainage
  4. voeding
  5. psyche

Dit zijn de peilers van de natuurgeneeskunde. Ze zijn de kapstok waar een behandeling aan op wordt gehangen. In principe is dit de volgorde waarin je werkt, maar ik zie het meer als een cirkel waar ieder onderdeel zijn eigen plek heeft en de andere onderdelen beïnvloeden. Zodat je dus eigenlijk overal kunt beginnen afhankelijk van waar iemand wil en kan.

1. Energie

Als je dit intypt bij google krijg je alles over energieleveranciers, zonnepanelen en aanverwante mogelijkheden om energie in je huis te halen. De energie die nodig is om de apparaten in je huis te laten functioneren, tot leven te wekken. De energie die nodig is om het apparaat te laten doen waarvoor het is bedoeld.

De energie die wij als mens nodig hebben verschilt daar niet wezenlijk van. Wij hebben energie nodig om te functioneren, om de dingen te kunnen doen waarvoor we bedoeld zijn. Dat is evolutionair gezien overleven en voortplanten. Daarnaast hebben wij mensen meer doelen en wensen in dit leven, ook daar hebben we energie voor nodig. Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht in mijn praktijk. Er kan sprake zijn van te weinig energie hebben of te veel verbruiken.

De energie die je nodig hebt voor alle processen in je lijf wordt in je lijf gemaakt. De mitochondriën zijn de energiecentrales van het lichaam. Daar moet brandstof in om energie te kunnen opwekken; voeding (koolhydraten en vetten), vitamines en mineralen. (daar komt dus punt 4 al even om de hoek kijken) Dus om meer energie te krijgen moet je de juiste voeding tot je nemen. Waarbij er nog een onderscheid is tussen voeding die goed is en voeding die goed is VOOR JOU.

Dat brengt me bij teveel energie verbruiken. Wanneer je lijf de beschikbare energie op niet efficiënte wijze gebruikt zul je ook moe zijn. Dat kan bijvoorbeeld door allergieën. Je immuunsysteem is dan bezig met dingen waar het zich eigenlijk niet mee bezig zou moeten houden omdat een allergeen geen echte bedreiging vormt. Het verbruikt daarbij wel extra energie (vergelijkbaar met het hebben van een griepje) het liefst opgewekt uit glucose waardoor er een suikerbehoefte ontstaat.  Wat weer kan leiden tot ongezonde keuze in voeding wat op de korte termijn wel energie geeft, maar op de lange termijn alleen meer problemen oplevert.

Uiteraard moeten er ook genoeg energiecentrales/mitochondriën zijn om energie te kunnen leveren. Bewegen in allerlei vormen is daarbij belangrijk. Maar als je al weinig energie hebt is het belangrijk om niet meteen heel fanatiek aan de slag te gaan om vervolgens op te geven omdat je daar de energie (nog) niet voor hebt. Het gecontroleerd opbouwen van activiteit en spieren helpt om overbelasting te voorkomen en het vol te houden om stapje voor stapje meer energie te krijgen. En daarmee ook het plezier dat komt van moeiteloos bewegen.

Om een goed beeld te krijgen waarom er niet genoeg energie is, waarom je altijd zo moe bent is het belangrijk om de juiste vragen te stellen en beantwoord te krijgen.

Is er genoeg voeding om energie te maken?

Zijn er genoeg energiecentrales (mitochondrien) in het lichaam?

Wordt er teveel energie verbruikt? En waardoor dan? (allergie, ontsteking, stress)

Tip om mee aan de slag te gaan:

  • kijk eens naar je beweegpatroon. Fanatiek sporten wanneer je energie te kort komt is natuurlijk geen goed idee. Maar van niks doen gaan je spieren achteruit en daarmee ook de hoeveelheid mitochondrien. Wat doe je nu en waar heb je nog wel de energie voor? Wandelen is een heel goede vorm van bewegen. Dat kan een blokje om zijn van 5 minuten of 3 keer per dag een half uur. En alles wat daar tussen zit (en onder of boven).

Wat ik voor je kan doen:

  • samen kijken naar wat je nu doet en een stappenplan maken om activiteit op te bouwen zonder te overbelasten. Dan kan zijn sport en bewegen, maar ook gewone dagelijkse dingen die veel energie kosten op een goede manier over de dag verdelen en opbouwen.
  • Testen en behandelen van allergieën en een passend voedingsadvies geven

2. Prikkeloverdracht, komt de boodschap wel aan?

Het kan ook voorkomen dat er wel genoeg voeding is en voldoende energiecentrales, maar het toch niet goed gaat. Dan is het zinvol om te kijken naar de communicatie in het lijf. Communicatie verloopt via zenuwen, neurotransmitters en hormonen. 

Dit is een heel bepalende stap in het kiezen welke therapievorm er gekozen wordt om effect te bereiken. Een prikkel geven die niet wordt ontvangen of niet op de juiste manier wordt doorgegeven kan zorgen voor geen resultaat of zelfs verergering van de klacht.

Een hele goede uitleg over hoe bijvoorbeeld pijn gecommuniceerd wordt zie je in dit filmpje.

Er zijn ook manieren om je lijf te stimuleren om de meer van de gewenste boodschapperstofjes te maken.

Je stemming beinvloed je houding en je houding beinvloed je stemming.

De juiste voeding, maar ook de juiste enzymen zijn hier van belang.

Tip om mee aan de slag te gaan:

  • luister naar muziek waar je vrolijk van wordt waardoor je het lijf stimuleert om blije stofjes aan te maken

Wat ik voor je kan doen:

  • samen uitzoeken of er een communicatieprobleem is, waar dit zit en daar mee aan de slag gaan. (bijvoorbeeld dmv voeding, activiteiten, stressmanagement)

3. Drainage, wat er in gaat, moet er ook weer uit.

Alles wat je in je mond stopt maakt een reis door je lijf. Het wordt gebruikt en veranderd en vindt dan een manier om het lijf weer te verlaten. Dat kan op verschillende manieren; ontlasting, urine, zweet, adem. (longen, lever, nieren en huid)

Het is niet alleen eten en drinken wat je mond ingaat. Ook de lucht om je heen die je inademt (ook via de neus natuurlijk). Daar zit meer in dan alleen de zuurstof die we nodig hebben. Luchtvervuiling, maar ook luchtverfrissers en parfums. Het zijn allemaal kleine deeltjes die we inademen en die we ook weer kwijt moeten raken.

Het lijf en vooral de lever heeft het er maar druk mee. Sorteren en zorgen dat het in het water opgelost kan worden zodat het met de bloedsomloop mee kan en afgevoerd kan worden. 

Ook hier kan van alles mis gaan waardoor de afvoer niet gaat zo als het zou moeten en er klachten ontstaan.

Tip om mee aan de slag te gaan:

  • voldoende water drinken
  • naar de sauna voor het zweten en het stimuleren van de bloedsomloop

Wat ik voor je kan doen:

  • inventariseren waardoor het lijf het meest belast wordt en adviseren hoe dat te voorkomen
  • advies hoe de lever te ondersteunen
  • massage, om spanning af te voeren en de bloedsomloop te stimuleren waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.
  • Ademhalingsoefeningen om de zuurgraad te optimaliseren

4. Voeding

Over voeding wordt al veel gezegd en geschreven. En het lijkt alsof de ideeën daarover steeds weer veranderen waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat heeft deels te maken met voortschrijdend inzicht; men weet nu simpelweg meer omdat er meer onderzoek is gedaan. Maar wat ook belangrijk is om te weten is welke voeding past er nu bij jou. Dat gaat dan over jouw stofwisseling (die niet het zelfde is als die van een ander) en over hoe jouw lijf aankijkt tegen bepaalde voeding: allergieën. Zoals de Romeinse filosoof Ureticus ruim 2000 jaar geleden al zei: “wat voedsel is voor de één, kan zwaar vergif zijn voor de ander”. 

Er is ook nog zoiets als “voedsel voor de geest”. In een wereld vol met prikkels en stromen informatie is het soms moeilijk om daaruit juist dat te kiezen wat jouw geest voedt. Alles wat je leest en ziet laat sporen na in je brein. Wees bewust van je wat je het voorschotelt.

 Tip om mee aan de slag te gaan:

  • Bekijk je eetpatroon. Neem 1 ding waarvan je weet dat het niet goed voor je is en ga minderen, weglaten of vervangen. Wees trots als het lukt en kijk nogmaals naar je eetpatroon. Misschien kun je nu 2 dingen veranderen. Door het geleidelijk aan te pakken gaan je lichaam en geest wat minder in de weerstand.  Door trots te zijn geef je aan verandering een positief gevoel en wordt het makkelijker om verder te gaan.
  • Beperk je informatiestroom, kies bewust wanneer en welke informatie je tot je wilt nemen

Wat ik voor je kan doen:

  • Samen met jou kijken naar je eetpatroon. Suggesties geven wat en hoe te veranderen en daar samen een keuze in te maken. Ondersteund met uitleg en ideeën voor andere voeding eventueel met recepten om een start te kunnen maken
  • Testen en behandelen van allergieën, zodat de voedingsstoffen die binnenkomen ook daadwerkelijk op de juiste manier gebruikt kunnen worden.

5. Psyche

Hier is veel over te zeggen, maar het belangrijkste is de interactie tussen de psyche en het lijf. Er is continu een uitwisseling van informatie tussen die twee. Uiteindelijk wordt er in het brein een conclusie getrokken die bepalend is voor de reactie. (zie youtube pijn https://www.youtube.com/watch?v=gwd-wLdIHjs )

De nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt een belangrijke rol in de uitwisseling van informatie. Het is de enige zenuw met uitlopers tot aan veel organen zoals bijvoorbeeld maag en darmen. 

Tip om mee aan de slag te gaan:

  • Stress is niet altijd te vermijden, we leven in een wereld waarin veel prikkels zijn en veel van ons gevraagd wordt. Zorg voor kleine ‘terug-schakel-momenten’ verdeeld over de dag. Leun achterover, rek je uit en zucht eens diep. Bijvoorbeeld nadat de vergadering is afgelopen of je een opdracht hebt afgerond. Drink thee waarbij je rustig en aandachtig in je beker blaast. (verlengen van je uitademing geeft rust in je systeem). Kijk naar buiten (een groene omgeving zou mooi zijn) en voel waar er spanning zit die je nog los kunt laten, meestal in je schouders. Zucht diep en laat die spanning los. 

Wat ik voor je kan doen:

  • Samen in kaart brengen waar de stress vandaan komt en hoe je er op dit moment mee omgaat. Vandaaruit bekijken wat een goede manier is om het de baas te kunnen blijven. Je laten ervaren hoe je lijf reageert en wat je daar zelf mee kunt doen. Door oefeningen, visualisaties en/of massage. Adviseren over de juiste voeding in de tijd waarin stress een gegeven is. Op zoek naar patronen en overtuigingen die je ooit hebben geholpen, maar nu belemmeren.